Kis lakás, kis kutya - nagy gond?

Vannak, akik úgy tartják, kutyát csakis kertes házban lehet tartani - de ne higgy nekik! Akár most költöznél új otthonba kis kedvenceddel, akár egy már meglévő garzonlakásba szeretnél magadhoz venni egy kedves kis szőrmókot, ha betartod a megfelelő szabályokat és elvégzed a kellő intézkedéseket, kényelmes életteret teremthetsz kutyusodnak. Most megmutatjuk hogyan.

Kutya a lakásban

1. Légy reális!

Ha egy apró, körülbelül 20-30 négyzetméteres lakásban fogsz élni, lehetőleg ne egy dán dogot vagy egy német juhászt válassz kedvencednek, de még a közepes termetű dalmaták sem bírják jól az apró lakásokba való szorítást.

Persze, nemcsak a méret, hanem az állat energiaszintje is meghatározó, az olyan mozgékony kutyusokat, mint mondjuk a labrador vagy a border collie, semmiképp sem ajánljuk apró otthonokba. Az ilyen aktív állatokat a kis, zárt helyek frusztrálttá és akár depresszióssá is tehetik. Ugye te sem akarod, hogy a kis kedvenced egész nap szomorkodjon?

Ezt meggondolva mindenképp érdemes kisebb termetű, nyugodtabb vérmérsékletű kutyust választani lakótársként. Az alábbi fajtákat érdemes inkább számításba venni:

 • Angol és francia bulldogok: általában kis vagy közepes termetű fajtákról beszélünk és viszonylag kevés a mozgásigényük, így ha meg tudunk birkózni a horkolásukkal, akkor tökéletes társaink lehetnek az új otthonunkban. A bulldogok esetében érdemes megjegyezni, hogy nem szabad naponta lépcsőt mászniuk, ugyanis ezt nem bírja a gerincük, ami így hosszútávon egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.
 • Pekingi palota pincsi: kis termetű, kedves kutyusok, akik remekül érzik magukat akár egy kisebb alapterületű lakásban is. Mivel csendes és mondhatni kicsit lusta fajta, még lakótelepi lakásokban is remekül érzi majd magát.
 • Mopsz: ezek a kedves, "nyomott orrú" állatkák a leglustább kutyák közé tartoznak, így biztos lehetsz benne, hogy nem lesz szükségük egy nagyobb területű otthonra. Ráadásul, ritka az a mopsz, aki hangosan és mérgesen tudna ugatni, ezért a szomszédok szúrós tekintetét is elkerülhetjük vele.
 • Máltai selyemkutya: igazi kis játék mackó, akinek a súlya nem haladja meg a 4 kg-ot. Ilyen méretekkel egészen biztosan nem fog túl nagy gondot okozni a lakásban.  Ezeknek a fehér kiskutyáknak a szőre hipoallergén, tehát kevésbé vált ki allergiás reakciót az állatszőrre érzékenyeknél. További jó pont, hogy az angyali pofija miatt a ház összes lakója odalesz érte.

Fontos, hogy legyen, amivel játsszon a kutyus

Ám a felsorolt fajták mellett még számtalan másik is várja, hogy hazavidd új otthonodba, ilyen például a yorkshire terrier, csivava, pomerániai törpespicc vagy épp a törpe tacskó. 

De mi történik akkor, ha a nagyobb testű kutyus már adott, mégis muszáj egy kicsi lakásba költöznöd?

Ebben az esetben mindenképp igyekezz kialakítani neki egy saját, személyes kis teret az otthonotokban, lehet ez egy sarok is a lakásban, a lényeg, hogy nyugalomba tudjon vonulni a kutyád, ha épp úgy tartja kedve.

Mindemellett gondoskodj róla, hogy eleget is mozogjon a kedvenced. Ez egyrészt egészséges, másrészt le is köti a kutyád energiáit. Ne csak reggel és este, hanem ha mód van rá, napközben is vidd le sétálni. A kötelező séták mellett pedig minden nap szánj időt a közös játékra is.

Egy másik hasznos lehetőség a kutya napközi. Bár ezek ára akár egészen borsos is lehet, mindenképp érdemes elvinned a kutyádat, legalább hetente egyszer-kétszer, hogy napközben ne unatkozzon, hanem kedvére futkározhasson és játszhasson más állatokkal együtt.

Utóbbi dolgok természetesen kisebb kutyák esetében is tanácsosak, de közepes-nagyobb testű kutyák esetében kifejezetten javasoltak.

2. Találd meg a megfelelő lakást 

Ahhoz hogy a kis kedvenced boldog legyen az új otthonodban, néhány paramétert mindenképp figyelembe kell venni vásárlás vagy bérlés előtt. Ezek közül az egyik maga a lakás elhelyezkedése. Érdemes olyan lakásba költözni, ami közel van egy parkhoz vagy kutyasétáltatóhoz, hiszen kényelmesebb a kutyusod számára és számodra is, ha ilyen környezetben sétálhattok naponta, mintha mindig az aszfaltozott utcákat rónátok. 

Persze, ne felejtsd el, hogy akár a parkban, akár az utcán sétáltok, a póráz használata mindig fontos! Ha azt szeretnéd, hogy a kutyusod szabadon, póráz nélkül játszhasson, mindenképp keresd fel a környék legközelebbi kutyajátszóterét.

A megfelelő környék kiválasztásában az is közrejátszhat, hogy van-e a közelben, például, kutyaiskola, kutyanapközi. Érdemes alaposan körbenézni az interneten, ahol arról is információt találhatsz, hogy léteznek-e az adott helyen külön kutyásoknak kialakított programok, klubok. Az is jól jöhet, ha nem messze található olyan állatkereskedés, ahol finomságokat vehetsz a kedvencednek, így ha nincs autód, nem kell hosszasan cipekedned.

Megtaláltad a megfelelő helyet? Akkor nézzük, miknek kell megfelelnie a jövendőbeli lakásodnak:

 • Lehetőleg ne legyen a második vagy harmadik emeletnél magasabban. Sok kisebb kutyus nem nagyon bírja a lépcsőzést (lábaik is kicsik a lépcsőzéshez), és az sem épp ínyükre való, ha órákat kell várni a liftre, mire lejuthatnak a szabadba és elvégezhetik a dolgukat.
 • Amennyiben lehetséges, válasszunk kisebb, csendesebb épületet, ahol kevesebb a lakó, kevesebb a zaj és így a kutyusunk is nyugodtabban töltheti a mindennapjait. Főképp igaz ez akkor, ha nem vagyunk otthon, hiszen ha állandóan azt hallja, hogy jönnek-mennek az ajtó előtt, mindig felriad majd és azt feltételezi, hogy a gazdája ért haza.
 • Az erkélyekkel óvatosan! Ha kistestű kutyusod van, mindenképp ügyelj rá, hogy ne tudjon kimászni, vagy akár kiesni az erkélyről. Minden kis zug elé rakj (nem mérgező) növényeket, amik eltorlaszolják a lyukakat. Nagyobb testű kutyák esetében bizonyosodj meg róla, hogy az erkély korlátja magasabb, mint amin ki tud ugrani a kedvenced.

Ha albérletbe szeretnél menni a kis kedvenceddel, tapasztalatból mondhatom, hogy érdemes időben nekiállni a keresgélésnek, ugyanis nagyon kevés főbérlő engedi meg a háziállatok tartását, így készülj fel rá, hogy időbe telhet, amíg egy kutyabarát lakást találsz. A jelentkezéseid mellé érdemes fotót csatolni a kutyusodról és akár az előző főbérlő ajánlását is mellékelni, hiszen ezek is segítik a bizalom kialakítását.

Légy őszinte, nem érdemes elsumákolni kis kedvencedet a főbérlő elől, hiszen ha kiderül a későbbiekben, akár fel is mondhatják a bérleti szerződésedet. Érdemes inkább magaddal vinni a kutyust az első találkozóra és megmutatni, hogy milyen jól nevelt kis állatról van szó.

Megtaláltad álmaitok otthonát és a főbérlő is kutyapárti? Akkor is érdemes lefektetni az alapvető szabályokat a tulajdonossal, biztosítani róla, hogyha bármi kárt okozna a kutyusod a lakásban vagy a berendezési tárgyakban, akkor természetesen, az a te felelősséged. Így ő is nyugodtabban engedi majd át nektek a lakását.

Hogyan tartsunk kutyát a lakásban

3. Tedd "kutya-biztossá" az otthonodat

Egy kisebb lakásban is nagy kalamajkát tud okozni egy kutyus, ezért mindenképp érdemes néhány előkészületet elvégezni, mielőtt négylábú érkezne az otthonodba. Mindenképp tüntesd el a különböző vezetékeket, nehogy megharapdálja őket a kutya, hiszen ez nemcsak a készülékeknél okozhat problémákat, hanem bizony egy elektromos vezeték megrágása akár halálos is lehet a kutyus számára.

Érdemes minden apró játékot elpakolni és az olyan berendezési tárgyakat, mint a gyertyák, vázák, olyan helyre rakni, ahol nem érheti el az ebünk. Arról is gondoskodni kell, hogy a takarítószerek, más vegyszerek vagy épp gyógyszerek ne legyenek elérhető helyen. Lehetőleg a szemetest is tartsd elzárt helyen.  

Ahogy már szó is esett róla, fontos az is, hogy ne tartsál a kutyák számára mérgező növényeket az otthonodban, hiszen unalmukban megrágcsálhatják ezeket a zöldeket. Ugyanez igaz a műnövényekre is, ha egy mód van rá, ne tarts ilyeneket az otthonodban, vagy ha mégis, olyan magasságban helyezd el őket, amit már nem tud elérni a kis kedvenced.

Próbálj minél nagyobb mozgásteret biztosítani a kutyusodnak. A bútorokat told szorosan a falhoz, hogy minél nagyobb játszótere legyen a szoba vagy a nappali közepén. Emellett, ha egy mód van rá, ne zsúfold tele a lakást bútorokkal.

Ha meredek lépcső van a lakásban, legyen az emeleti vagy galéria, mindenképp zárd le egy ráccsal, nehogy játék vagy futkározás közben leessen és megsérüljön a kis kedvenced. 

Jó tanács, tapasztalatból, hogyha galérián alszol, mindenképp halkan mássz fel az emeletre, vagy ha a kutyusod mégis észreveszi, hogy nem vagy lenn vele, akkor próbáld meg biztosítani arról, hogy egy légtérben vagy vele.  És csakis akkor engedd fel a galériára, hogyha rendes, nem túl meredek lépcső vezet fel, különben balesetveszélyes lehet számára.

Bármennyire is kicsi a lakás, mindenképp ügyelj rá, hogy ki legyenek jelölve azok a területek, ahova a kutyád mehet és ahova nem.  Például, legyen a kutyának saját alvóhelye, egy nyugodt, csendes helyen. Így elkerülheted, hogy a kutyusod folyamatosan felugráljon, mondjuk, az ágyadra, amíg nem vagy otthon.

Gondolj a klímára. Különösen olyan fajtáknál fontos ez, mint a bulldogok vagy mopszok, akik a társaiknál rosszabban bírják a nyári nagy meleget. Éppen ezért ha ilyen kutyusod van, mindenképp gondoskodj róla, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a lakásban, akár egy klímaberendezés vagy egy ventilátor segítségével. Télen pedig ne tekerd túl magas fokozatra a fűtést.

Takaríts rendszeresen! Bár ez alapvető fontosságú bárkinél, de ha a kutyusod hullajtja a szőrét, vagy épp szeret megrágni, szétszedni dolgokat, akkor érdemes minél többször takarítanod, hiszen minél kisebb a lakás, annál szembetűnőbb a rendetlenség az otthonodban.

Ezek a tanácsok lehet apróságoknak tűnnek, de mindenképp érdemes megfogadni őket, hiszen nemcsak a kutyusod számára teheted biztonságosabbá a mindennapokat, hanem te is nyugodtabban hagyhatod otthon majd kis kedvencedet, mikor például munkába indulsz.

4. Ismerkedjetek meg az újdonságokkal

A társasháznak már a nevében is benne van, hogy bizony nem egyedül éltek a háztömbben, hanem több család is körülvesz titeket, éppen ezért érdemes néhány szabályt betartani, hogy zökkenőmentesen működjön az együttélésetek nap mint nap.

Ha jó kapcsolatot ápolunk a szomszédokkal, érdemes az ugatásról-vonyításról kérdezősködni, hiszen ha sűrűn hallják hangoskodni a kutyusodat (különösen, amkor nem vagy otthon), akkor tudni fogod, hogy bizony jobban le kell foglalni a kedvencedet. Új lakóként emellett érdemes a környékről is kifaggatni őket, ha szerencséd van, már jó néhány éve a környéken élnek és el tudnak látni minket információkkal arról, hogy merre érdemes sétálni vinni a kedvencedet, vagy a legideálisabb esetben, akár az is elképzelhető, hogy nekik is van egy kutyusuk, így akár együtt is sétáltathattok.

A beköltözés után mindenképp fedezzétek fel együtt a házat, amiben éltek, hiszen nemcsak neked, hanem a kutyusodnak is új lesz minden zaj, illat, más állat és ember egyaránt. Ha látja, hogy nincs mitől félnie, akkor előbb-utóbb megszokja majd az új környezetet.

Amikor hazaérsz a munkából, de még nem jött el a séta ideje, érdemes felhúzni a redőnyöket, és hagyni, hogy a kutyusod kinézzen az ablakon, ez is segítheti abban, hogy megszokja az új környezetet, ráadásul, a besütő napfény, ahogy az emberekre, úgy az állatokra is pozitív hatással van.

Ha a kutyád már felfedezte az új helyet, akkor a háztömbben érdemes minél több dolgot megtanítanunk kis kedvencünknek, a lift furcsa lehet egy kutya számára, sőt akár ijesztő is lehet, ha első alkalommal egy ilyen kicsi, mozgó helyre zárják be. Éppen ezért mindenképp szakíts rá időt, hogy megmutasd neki és hozzászoktasd a lifthez. Ha pedig már nem fél veled kettesben a liftben, akkor teszteld le azt is, hogy viselkedik, ha más emberekkel is össze van zárva a liftben.

Arra is ügyelj, hogy minél hamarabb vidd le sétálni a kutyusodat, hiszen előfordulhatnak "balesetek" a folyosón, a ház többi lakója pedig valószínűleg nem nézi jó szemmel, hogyha épp úgy találkoznak veletek, hogy a kutyusod után takarítod a lépcsőházat.

5. Légy jóban a szomszédokkal

Ha már szóba került a munkába indulás, bizony, mindenképp szóba kell jönnie annak is, hogy hogyan is viselkedik a kutyusunk, amíg mi nem vagyunk otthon. Vannak olyan kutyák, akiknek nem okoz különösebb problémát, ha napközben nem látják a gazdájukat, ám olyanok is akadnak, akik nagyon is ragaszkodók és amikor a falkavezér nincs a szemük előtt, azonnal vészes vonyításba kezdenek.

Ez különösen akkor lehet zavaró, hogyha (új építésű) társasházban lakunk, hiszen a papírvékony falakon az ugatás és a vonyítás átszűrődik, emiatt pedig a szomszédaink nem biztos, hogy boldogok lesznek. Ám ha összebarátkoznak a kutyusoddal, egész biztosan elnézik, ha néha ugat egy kicsit a szőrös kis lakótárs. 

Sőt mi több, ha sikerül jó kapcsolatot kialakítanod a szomszédoddal, akár még egy új kutyaszitterre is szert tehetsz, ami valljuk be, nagyon is jól tud jönni a hétköznapokon és nyaralás idején is.

Ahogy arról már volt szó, mindenképp kérdezd meg a szomszédoktól, hogy hallanak-e ugatást vagy vonyítást. Ha lehetőséged van rá, akár egy kamerát is érdemes lehet felszerelni, hogy megfigyeld a kutyusod viselkedését, amikor te nem vagy otthon. Ha azt látod, hogy frusztrált, sokat ugat és sír utánad, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy ne érezze magát olyan egyedül, amíg te nem vagy otthon.

Átmeneti megoldásnak tökéletes lehet egy kutyanapközi, ahogy már említettük is, vagy mondjuk egy kutyaszitter, ám hosszútávon érdemesebb lekötni a kutyusunkat, hogy ne legyen gondja akkor sem, ha egyedül maradt néhány órára. 

Mit tehetünk ezért?

Az első és legfontosabb, hogy mielőtt elmennél otthonról, mindenképp vidd le sétálni a kutyusodat, ami nemcsak az ürítés miatt  fontos, hanem azért is, mert ha levezeti a felesleges energiáit, nyugodtabb lesz, mikor elmész otthonról és egyedül marad.

Ha pedig végeztünk a sétával, mindenképp hagyjunk otthon elegendő friss vizet és ételt a számára, ez erősíteni fogja a komfortérzetét. Mi hiányozhat még a számára? Természetesen a játékok! Mindenképp legyen elég játék, amivel el tudja magát foglalni a kutyusod. A játékok mellett fogtisztító rágcsálnivalót is érdemes otthon hagyni neki, hiszen ezzel akár órákon át el tudja szórakoztatni magát kutyusunk.

Viszont ha nemcsak egy, hanem több állatot is szeretnél együtt tartani, mondjuk, két kistestű kutyust vagy egy kutyát és egy macskát, nagy valószínűséggel, napközben eljátszanak majd egymással.

Továbbá fontos az is, hogy ne legyen feltűnő sem az, amikor elmész, sem az, amikor hazaérkezel. Ha hosszasan búcsúzkodsz a kedvencedtől, vagy akár kedvenceidtől az csak nehezebbé teszi a külön töltött órákat számára és számodra is.

Összegzés

Ezek csupán általános tanácsok, de minképpen érdemes megfogadnod őket, hogy boldogan és nyugodtan élhess, akár kis lakásban is a kutyusoddal. Ha megfelelően választod meg a lakást és az alapvető óvintézkedéseket is megteszed, hosszútávon nagy problémával nem fogsz szembesülni, még akkor sem, ha közepes vagy nagyobb testű kutyával élsz kis alapterületen.

Azonban mindenképp figyeld a kutyusod reakcióit, ne csak a beköltözés időszakában, hanem a későbbiekben is. Ha úgy látod, hogy nem boldog az állatkád, akkor próbálj meg minél több időt tölteni vele, játszatok nagyokat kinn és benn egyaránt, illetve kérd ki más kutyás ismerősök véleményét is, akik segíthetnek abban, hogy megtaláljátok a harmóniát. Emellett pedig mindig legyetek tekintettel a veletek egy háztömbben élőkre is!


Hozzászólások (3)

 • tappancsok

  Mindegy milyen lakásban él az ember a kutya hamar megszokja azt csak elegendő időt kell rá fordítani és ha kellően elfáradt még a szomszédok se hallják az ugatását se.

  2017. 01. 23. 13:18Válasz a hozzászólónak
  • Eszti

   Nekem puli kutyusaim vannak, akik előszeretettel jönnek be a konyhába (apukámat és engem ez nem zavarja, de anyukámat annál inkább), sőt, olyan is volt, hogy bejött és éjszakára bent maradt, mert tűzijátékoztak, de észre se vettük. :D

   2017. 01. 25. 16:54Válasz a hozzászólónak
   • Booka

    Én hallottam már olyat is, hogy egy német dog él lakásban, mivel neki egészen minimális mozgásigénye van.

    2017. 05. 07. 13:01Válasz a hozzászólónak

    Oszd meg a véleményed!