Hogyan legyen problémamentes a kisállattal történő orvoslátogatás?

Többnyire az állatorvos által elvégzett vizsgálat egy szimpla rutinszerű művelet: közérzet felmérés, hallgatózás és látásvizsgálat - ennyire egyszerű. Ugyanakkor a nyulak, hörcsögök, tengerimalacok és egyéb kisállatok számára igazán megterhelő is lehet ez a látszólag egyszerű procedúra. Az autóval való utazás, a rengeteg ismeretlen szag és hang, valamint különösen a többi ismeretlen állat a váróteremben igénybe veheti kis kedvencünk idegrendszerét. Ezért, ha szeretnénk megkönnyíteni számukra az orvosnál tett vizitet, akkor javasolt a részletekre történő odafigyeléssel, nyugodt, halk és kényelmes környezet biztosításával segíteni ezen kellemetlenségek átvészelését.

"A háziállatok komoly stresszes állapotba kerülnek, amint kikerülnek a megszokott környezetükből," - állítja Christine Wilde, a www.diebrain.de weboldal főszerkesztője és számos kisállat gondozásról szóló könyv szerzője. "Különösen a hörcsögök képesek nagyon zavarodottá válni az állatorvoshoz tett látogatás során," - teszi hozzá a szakértő. Christine azt javasolja, hogy vidd a kisállatot a saját kis kuckójában az orvoshoz. Ez nyugtatólag hat rá és biztonságérzetet kölcsönöz számára.

A tengerimalacoknál, nyulaknál és más kisállatoknál nem minden esetben egyértelműek a félelem jelei. Leginkább javallott más-, velük együttélő állattársukkal együtt szállítani őket, akivel jól kijönnek. Az érzékeny állatok közérzetének jót tesz, ha társukkal együtt utazhatnak.

Az állatorvoshoz való szállításhoz használt doboz legyen a lehető legkényelmesebb. Lehetőleg ne csak annyi hely legyen benne, hogy épp le tudjon feküdni benne az állat, hanem ha ahhoz tartja kedve, akkor tudjon benne mozogni is.

"Érdemes az utazás előtt hozzászoktatni a dobozhoz, például betehetjük a dobozt a ketrecébe," - javasolja Christine.

Kisállat szállítóboxban

A kisállat szállító dobozban mindig legyen egy kis alom, széna, friss eledel, itató és a megszokott tápjuk.

"A tengerimalacok a legnagyobb biztonságban a bújós zsákocskájukban érzik magukat," - oszt meg velünk egy további tippet Christine. Továbbá hozzáadja, hogy érdemes a dobozt egy kicsit besötétíteni, ami szintén nyugtatólag hat a kisállatokra.

A szakértő javasolja, hogy tengerimalacokkal, de lehetőleg más kisállattal se a váróteremben tartózkodjunk a kezelésig, ugyanis a tengerimalacok különösen érzékenyek a hangokra. Az ismeretlen és erős hangok komoly stresszt okoznak számukra. Jobb, ha kintebb, vagy akár az autóban várjuk ki a sorunkat. A kezelés után jutalmazzuk a kisállatot kedvenc eledelével vagy más jutalomfalattal.


Hozzászólások (1)

  • tappancsok

    Nálunk mikor még tartottam tengerimalacot házhoz jött a dokim, minden zökkenőmentesen zajlott, nyugodt volt. Ez is egy megoldás.

    2017. 06. 11. 13:56Válasz a hozzászólónak

    Oszd meg a véleményed!

    Utoljára módosítva: 2024.02.13