Agyuk egy különálló szelete teszi képessé a papagájokat a beszédre

A papagájok nem csupán színpompásak és gyönyörűek, hanem nagyon élethűen képesek utánozni is az emberi beszédet. Amerikai kutatók nemrég találták meg az okát ennek a különleges képességüknek, eszerint pedig a papagájok agyának egy külön, speciális szelete felel beszédképességükért.

Papagáj

Az Erich Jarvis által vezetett nemzetközi kutatócsoport az egyesült államokbeli Dunham, Duke Univesity Medical Center-ből fedezte fel a papagájok különleges, egyedi agystruktúráját. Ez a részleg tűnik a felelősének a papagájok kiemelkedő hangutánzó képességének.

"Az összes állatfaj közül a papagájok rendelkeznek a legkifinomultabb komplex hangutánzó képességekkel" - jegyezték meg a kutatók. A madarak úgy általában rendelkeznek egy úgynevezett zenei maggal az agyukban, amiket egymással összeköttetésben álló idegsejtek alkotnak és az éneklő és tanuló folyamatokat irányítják. Más énekesmadarakkal vagy kakadukkal összehasonlítva, akik szintén jó imitátorok, ez a zene mag azonban nagyobb méretű a papagájoknál. A kutatók továbbá arra is rájöttek, hogy a papagájok esetében az énekesmadarak és kakadukkal szemben ez a zenei mag 3 régióból áll.

A tipikus mag mellett van egy kéreg régió ami 2 felületből áll:

  • a kéreg ami a belső magot veszi körül
  • és a külső réteg.

Pontosan ez a részleg teszi képessé a papagájokat az emberi beszéd utánzására, állítja Jarvis, aki tanulmányát publikálta is a Plos One nemzetközi tudományos magazinban 2015-ben.

A kutatók akkor találtak rá - megfogalmazásuk szerint - "véletlenül" erre a területre, amikor 8 különböző fajta papagáj genetikai információs mintáit vizsgálták.

Annak érdekében, hogy kiderítsék, vajon más madárfajok is rendelkeznek-e ezzel az agyterülettel a kutatók megvizsgáltak egyéb madárfajokat is, többek között a zebrapintyeket vagy kolibriket, de kizárólag a papagájok rendelkeztek az említett agyterülettel. Hangutánzó és beszédkészséget tekintve utóbbiak közül is kiemelkedik a jákópapagáj (afrikai szürkepapagáj).

A jákópapagáj beszédkészsége a legjobb

Amennyiben többet szeretnél megtudni a papagájok beszédkészségéről, akkor ajánljuk figyelmedbe az online Papagáj Magazin vonatkozó cikkét.


Hozzászólások (1)

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13