8 furcsa háziállat, amit te is tarthatsz otthon!

Mit szólnál hozzá, ha reggel és este nem egy kutyussal, hanem inkább egy kis malaccal mennél sétálni? Tartanál hörcsög helyett, mondjuk patkányt otthon? Mit szólnának otthon, ha beállítanál egy madárpókkal? Esetleg hazavinnél egy botsáskát vagy egy remeterákot? 

Elsőre nehéz lehet elhinni, mégis vannak olyan állatok, melyeket nemcsak a természetfilmekben vagy az állatkertben láthatsz, hanem otthon is tarthatsz. Szeretnéd megismerni a legfurcsább kiskedvenceket? Akkor tarts velünk! 

Törpemalacok

Okos, engedelmes, szeret játszani és nagyon sok trükkre megtanítható. Ha most azt hiszed, hogy a kutyákról beszélek, tévedsz, ugyanis a törpemalacokról van szó, akik a kutyákhoz hasonlóan szintén remek háziállatok. Ráadásul, Amerika után Európában is egyre többen választanak malacot kiskedvencnek.

Törpemalac

Bár sokan azért szeretnek bele ezekbe az állatokba, mert picik és aranyosak, érdemes tudni, hogy a mini-malacok, vagy más néven ráncos orrú malacok akár 35-50 kilósra is meghízhatnak, így a tartásuk főként kertes házban, vagy nagy méretű lakásban ajánlott, ahol a szomszédok nem néznek furcsa szemmel egy ilyen kis jövevényre.

Ha a hellyel nincs probléma, akkor viszont a törpemalacok igazán jó társak lehetnek, hiszen nagyon okos állatok. Utóbbi okán könnyedén megtaníthatjuk őket különböző trükkökre is. Mindemellett a közhiedelemmel ellentétben nagyon tiszták is: a törpemalacok azon kevés állat közé tartoznak, akik külön tanítás nélkül is tudják, hol kell elvégezniük a kis és nagy dolgukat.

Ráadásul,  játékos, kedves természetük miatt remekül kijönnek más állatokkal, például, kutyákkal és macskákkal is. 

Tudni érdemes, hogy ehhez a kedves természethez bizony nagy mozgásigény is társul, így mindenképp ki kell engedni egy kicsit a kertbe, vagy ha társasházban tartod, akkor elő kell kapni a pórázt és el kell vinned sétálni, máskülönben a malac elhízhat és mozgásszervi problémák is felbukkanhatnak nála idővel.

A törpemalacok etetése ugyanolyan egyszerű, mint nagyobb társaiké, kukorica, árpa és zab teszik ki nagyrészt az étrendjüket, ha pedig kényeztetni szeretnénk őket egy kicsit, akkor elővehetjük az olyan gyümölcsöket, mint az alma és körtefélék, görögdinnye és a szilva. Mindezt persze, csakis kis mennyiségben. 

Jó tanács: ha törpemalacot szeretnél vásárolni, mindenképp elismert tenyésztőt keress fel. Bár az ilyen helyekről származó malackák ára olyan magas, vagy még magasabb, mint egy törzskönyvezett kutyáé, mégis biztos lehetsz benne, hogy igazi törpemalacot vásároltál és nem egy átlagos házi sertést, aminek a súlya egy éven belül akár a 100 kg-t is megütheti.

Sün

Ezek a szúrós kis állatok nemcsak az erdőn-mezőn kószálhatnak, hanem akár az otthonodban is tarthatsz egyet. Persze, készülj fel rá, hogy nem elég kimenned a természetbe és ott elkapni egy ilyen állatot (sőt, ezt nem is ajánljuk, hiszen különböző betegségeket terjeszthetnek a vadonélő sünök), hanem mindenképp tenyésztőhöz kell fordulnunk. És egészen borsos árat kell fizetnünk ezekért az apró, szúrós házi kedvencekért, akár 35-40 ezer forintot is elkérhetnek értük.

Sündisznó

Azonban a sünök hálás kis jószágok, akik nemcsak különleges kiskedvencek, hanem az elfoglalt emberek remek társai is lehetnek, hiszen napközben nem unatkoznak, társaság nélkül is remekül el tudják szórakoztatni magukat a terráriumukban. Másik jó szokásuk, hogy halkak, sőt úgy is mondhatnánk, hogy egészen hangtalanok, nem verik fel a házat éjjel, vagy épp nem ugatnak, nyávognak, ha nincs otthon a gazdi.

A tartásuk is viszonylag könnyűnek mondható, csupán csak egy megfelelő, csendes kis zugra van szükségük, ahol nyugodtan ehetnek, ihatnak és kedvükre játszhatnak.

Viszont van néhány olyan tulajdonságuk is, amivel nem árt a megvásárlásuk előtt megbarátkozni: éjszakai állat, így ha nappal szeretnénk játszani vele, kevés esélyünk lesz rá. Mindemellett készülj fel arra is, hogy bizony éjjel zöröghet, pakolászhat a sünid.

Rovarevő, tehát csak akkor vásárolj otthonra egy ilyen kis állatot, ha nem okoz különösebb problémát, hogy például kukacokat, vagy lárvákat adj neki. Nyilván ezek nem a legesztétikusabb ételek közé tartoznak, de szükségesek ahhoz, hogy egészséges kis sünt nevelj.

Arra is fel kell készülnöd, hogy a legtöbb házi állattal ellentétben a sünök egyáltalán nem ragaszkodó típusok, a gazdik sokszor sokkal jobban igénylik az állatok társaságát, mint fordítva. Éppen ezért, ha félős a sünid, jó eséllyel sokszor kis, szúrós gömböccé fog változni, amint a kezedbe veszed. Így ha olyan házi állatot szeretnél, akit egész nap simogathatsz, szeretgethetsz, vagy akivel épp hosszasan szeretnél játszani, a sün nem neked való, ebben egészen biztos lehetsz. Mi szóltunk! 

Vadászgörény

A sünök mellett a vadászgörények is olyan népszerű háziállatok, melyek nemcsak a vadonban lelhetők fel, hanem haza is viheted őket, amennyiben egy izgő-mozgó, szőrös kis rágcsálót szeretnél tartani, aki garantáltan izgalmassá teszi majd a hétköznapokat az otthonodban. A vadászgörények igen intelligens, játékos állatok, akik igazi társakká válhatnak az évek során, ha következetesen neveled őket.

Vadászgörény a kanapén fekszik

Kevesen tudják, hogy a vadászgörények ugyanolyan jól taníthatók különböző trükkökre, mint a kutyák. Ráadásul, ezek a fáradhatatlan kis állatok imádnak játszani, így hosszú órákon át oktathatod őket.

Tudni kell, hogy a görények nem jönnek ki jól más kis állatokkal, mivel igen erős vadászösztönük elő tud törni madarak, vagy más rágcsálók társaságában. Jó hír azonban, hogy a nagyobb háziállatokkal egy kis összeszoktatás után remekül kijönnek. Jó társaság lehetnek, például, macskák mellé. 

És ha már macskák, érdemes megjegyezni, hogy a vadászgörények táplálkozása nagyon hasonlít a macskákéra, így a táplálásuk során, ha olcsó alternatívát keresünk a drága görény tápok helyére, érdemes macskaeledelt választanunk. Ezzel szemben a kutyatápokkal nem érdemes próbálkozni, mivel a vadászgörényeknek nagy mennyiségű fehérjére van szüksége, ami a legtöbb kutyaeledelben nem található meg megfelelő mennyiségben.

A vadászgörények tartásának legnagyobb hátránya az állatokból áradó erős pézsma szag, amit sokan próbálnak az állatok bűzmirigyének eltávolításával orvosolni, azonban ez kevés, mivel a szag forrása valójában az állatok bőre. Párzási időszakban a hímek és a nőstények szaga is fokozódik. Ezzel együtt kell élni, ha egy görényt szeretnél hazavinni.

Csuklyás patkány

Sokan még attól is elborzadnak, ha a városban, vagy épp vadonban patkányt látnak, pedig bizony egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a rágcsálók. Bár az élettartamuk várhatóan csupán 2-3 év, a csuklyás patkány kimondottan okos és barátságos állat, aki mindenképp feldobja a gazdája mindennapjait.

Csuklyás patkány

Ezek a háziasított patkányok bizony nemcsak gazdájukhoz, hanem fajtársaikhoz is nagyon ragaszkodnak, éppen ezért mindig párban érdemes tartani őket, vagy ha nem akarsz szaporulatot, akkor két körülbelül egyidős, ugyanazon nemhez tartozó állatot válassz. 

A csuklyás patkányok gyorsan kézhez szoktathatók, ha pedig naponta legalább egy-két órát foglalkozol velük, hamarosan igazi kezesbárányokká válnak, akiket kézből etethetsz, majd akár meg is taníthatsz nekik kisebb trükköket, vagy építhetsz a számukra kisebb akadály pályákat, melyeket örömmel teljesítenek majd.

Amikor pedig elfáradnak, akkor szeretnek a gazdájukon aludni ezek a kedves rágcsálók, mondhatjuk, hogy kimondottan ragaszkodó természetek. 

A tartása sem túl bonyolult, ahogy minden rágcsálónak, a csuklyás patkánynak is szüksége van egy ketrecre, ahol kedvére mozoghat, érdemes különböző játékokat berakni az élőhelyére, így biztosan nem unja el magát, amíg te nem vagy otthon. 

Axolotl

Az akváriumban élő vízi állatok igazi különce a mexikói származású axolotl, aki a farkos kétéltűek közé tartozik. Ezek a furcsa állatok akár 25 évig is élnek, és még a tartásuk is egyszerű, ezért remek választás lehet, ha halak helyett különlegesebb vízi állatot tartanál. 

Axolotl

És ha azt mondjuk, különleges, még keveset mondtunk, az axolotl ugyanis képes visszanöveszteni lényegében minden testrészét, úgymint a lábait, a farkát, vagy akár a szívük és az agyuk egy részét is -  mindezt pedig alig néhány hét alatt.

Ha egy ilyen kis “víziszörnyet” szeretnél hazavinni, a legfontosabb, hogy nagy méretű akváriumot válassz, nemcsak azért, mert a fiatal korában körülbelül 10-15 centis állat akár 30 centiméter hosszúra is nőhet, hanem azért is, mert könnyen depresszióba eshet az állat és ez akár halálos kimenetelű is lehet hosszútávon a számára.

Ezt leszámítva nem sok probléma van velük, lényegében mindent megesznek, ami eléjük kerül. Nemcsak a kétéltűek számára készült eledelt szeretik, hanem csirkemellet, fagyasztott halat is esznek. Más állatokkal viszont aligha érdemes összezárni, ugyanis képes megenni kisebb halakat, szereti a tubiflexet és a tücsköket is, sőt kisebb méretű társait is képes megenni.

Ha több axolotlot szeretnél tartani, akkor érdemes egyszerre megvásárolni őket, így megelőzhető a kannibalizmus az állatok között. Az egyforma méretű példányok nagyon jól érzik magukat egymás társaságában, ráadásul, a csapatban tartott állatok kevésbé félősek és agresszívak. 

Az axolotlok esetében nemcsak az állatok egészsége miatt érdemes tenyésztőhöz, szakemberhez fordulni a megvásárláskor, hanem mert több különböző színben is megtalálhatjuk őket, míg az állatkereskedésekben legtöbbször csupán az albínó változatát találhatjuk meg a mexikói axolotnak.

További információk: Axolotl Fórum

Botsáska

Bizony, nem mindenki szeretne otthon aranyos, négylábú vagy épp vízben élő állatot tartani. Ám nekik sem kell élőlények nélkül maradniuk, egyszerűen a megszokott kiskedvencek helyett érdemes inkább egy botsáskát beszerezniük. Ha egy ilyen kis rovarral, vagy akár többel szeretnéd megosztani az otthonodat, először is készülj fel, hogy bizony nem ők a legizgalmasabb lények a világon, a terráriumukban leginkább botnak, vagy ha szárnyaik is vannak, levélnek álcázzák magukat.

Botsáska

Mindazonáltal a már említett sünnel vagy axolotllal ellentétben igencsak egyszerű a tartása és táplálása. Csupán egy nagyobb terráriumra van szükség, ahol kényelmesen eléldegélhet, lehetőleg az erdei létet imitáló környezetben. A botsáskák szeretnek elbújni a különböző ágak, növények között, nyugodt életre van szükségük, így akkor válaszd, ha csak egy csendes, ritka házikedvencet szeretnél otthonra.

Cserébe ezek a kedves kis rovarok nem hangoskodnak, csendben meghúzzák magukat, ráadásul, az etetésükkel sem kell túl sokat bajlódnunk, elég számukra néhány szem szeder, málna vagy más bogyós gyümölcs. A különböző gyümölcsfák és a rózsák leveleit is örömmel fogyasztják.

Ha pedig ki szeretnéd venni a botsáskát a terráriumából, mindenképp finoman, óvatosan érj hozzá, törékeny kis rovarokról van szó!  Ahogy az fajtájából is adódik, ha botsáskát vásárolsz, ne reméld azt, hogy egy kedves, ragaszkodó kis állatot kapsz. Nagy valószínűséggel a rovarod szeret majd rajtad táborozni, de ezen felül nagy különlegességet ne várj tőle.

Madárpók (tarantula)

Akik egy szőrös négylábú társ helyett inkább egy nyolclábúra vágynának, azoknak tökéletes választás lehet a madárpók. Bár sokan már a lakások sarkaiban megbúvó pókoktól is ódzkodnak, de ha te nem tartozol közéjük, akkor ezekbe a pókokba azonnal beleszeretsz majd.

Tarantula

Az extrém háziállatok kedvelőinek jó hír, hogy a madárpókok viszonylag kicsit terráriumban is tarthatók, így akár már egy 20x20x30-as méretű otthon is elég lehet számukra, bár ahogy az lenni szokott, minél nagyobb a helyük, annál jobban érzik magukat az állatok. Ráadásul, a terrárium berendezése sem igényel különleges hozzávalókat: talajnak megfelelő a kókuszrost vagy akár a virágföld. Emellett csupán egy itatóra van szükségük és némi búvóhelyre, melyet növényekkel, ágakkal, vagy nagyobb kövekkel is elkészíthetünk a számukra.

Bár trópusi állatról van szó, nincs szüksége különlegesebb hőfokra, a szobahőmérsékleten teljesen komfortosan érzi magát, különösen, ha magas páratartalmat is tudunk biztosítani a számukra.

A legtöbb embert, aki kacérkodik a madárpók tartásának gondolatával két tényező szokta visszatartani:

 1. az egyik az állatok etetése,
 2. a másik pedig a tény, hogy valójában mérges pókokról beszélünk.

Nem köntörfalazunk, a madárpókok bizony kis hüllőkkel, rágcsálókkal, bogarakkal, kétéltűekkel táplálkoznak, melyek elfogyasztása nem szép látvány. Ám a jó hír az, hogy ha a madárpók jól lakott, akár több hónapig tartó “diétába” is kezdhet, így nem kell folyamatosan azt néznünk, hogy a pókunk, például hogyan fogyaszt el egy bébiegeret.

A madárpókok, természetesen, nem azok közé a kedvencek közé tartoznak, akiket simogatni és babusgatni lehet naphosszat, rosszul viselik, ha kiragadják őket a megszokott környezetükből - és ilyenkor bizony meg is csíphetik az embert. A közhiedelemmel ellentétben a madárpók csípése nem halálos, körülbelül olyan erősségű a mérge, mint egy méhé. 

Ettől függetlenül, persze, érdemes a legjobbat nyújtani a madárpókunk számára, így ha egy mód van rá, inkább a terráriumon keresztül gyönyörködj ebben az állatban.

Remeterák

A rákok nemcsak a tengerekben és óceánokban lelhetők fel, hanem akár még az otthonunkban is tarthatjuk őket. Közülük is leginkább a remeterák érdekes, ugyanis ez a kedves, színes háziállat akár 10 évig is elélhet - ráadásul, a könnyen tartható háziállatok közé tartozik.

Remeterák

A közhiedelemmel ellentétben a remeterákoknak nincs szüksége állandóan vízre, bár a halakéhoz hasonló kopoltyúval rendelkeznek, mégis hetente egy fürdetés és minden nap friss ivóvíz elég számukra, ha terráriumban tartjuk őket.

A remeterákok jól kijönnek más állatokkal, így akár több rákot is tarthatunk egy helyen. Sőt, érdemes is több állatot együtt tartanunk, hiszen igénylik a társaságot, viszont arra érdemes figyelni, hogy a rákok egy idő után kinövik a házukat és újabb után kutatnak, tehát ha több azonos korú példányt tartunk együtt, mindenképp keressünk mindegyiknek egy-egy házat.

A rohamos növekedésük miatt érdemes már eleve nagy terráriumot választani a rákok számára, melynek kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy hány állatot szeretnél együtt tartani, majd számolj úgy, hogy egy-egy rák körülbelül 10-12 centiméter hosszúra is megnőhet.

Ezek a vízben élő állatok mindenevők és dögevők, így lényegében, bármilyen táplálék a kedvükre való, ám érdemes a rákok számára kifejlesztett tápokkal etetni őket, így biztos lehetsz benne, hogy minden tápanyagot megkap az állatod, ami szükséges a számára.


Hozzászólások (55)

 • tappancsok

  Sünit én tartanék, de a görény is tetszene, mivel nagyon játékosak, okosak!!

  2016. 12. 21. 03:21Válasz a hozzászólónak
  • Bree80

   Nekem 2 vadászgörényem is van, imádom őket, de tény, hogy nem olcsó mulatság...A cikkel ellentétben NEM rágcsálók, obligát ragadozók. Macskakaját csak nagyon jó minőségűt, és minél nagyobb állati eredetű fehérjetartalmút kaphatnak...én csirke nyakat, szívet, zúzát adok nekik forrázva, naponta, a macska száraztáp CSAK kiegészítésnek van, nem fő ételük...Nagyon oda kell figyelni az étkezésükre, mert a belük nagyon vékony, egy keményebb borsószem (amit nem is kaphatnának ugyebár) el is zárhatná, a bélelzáródás műtétje 60.000ft körül mozog, ha időben észrevesszük a bajt...igaz, hogy a cicákhoz hasonlítanak a legjobban, oltásokat, féreghajtókat is azokat kapják, mint egy cicó...Társas lények, nekik is a legjobb, ha min.ketten vannak, ezért tartok én is kettőt...plusz egy göri nem göri :D Amióta ők vannak nekem, nem is szeretnék másfajta állatot, csak görényt :) Igaz, sok törődést, odafigyelést igényelnek, de meghálálják :)

   2016. 12. 25. 08:52
  • Vendég (#F3826)

   Nekem sok féle állatom van van szakállas agáma, tarantula, macska, mókus.. Stb és most fogok kapni egy díszegeret🥺😅💖és nekik jó alomnak a széna?? Valaki tud válaszolni? Gyorsan mert holnap kapom! Írom ezt: június 8.-án🐁🐁🐀

   2021. 06. 08. 09:56
  • Vendég (#121E49)

   Cuki

   2021. 10. 21. 14:52
  • Vendég (#16C555)

   Nekem van egy macskám, egy nyulam, és régebben volt egy hörcsögöm, és egy vörösmókusom.

   2022. 04. 23. 11:06
  • Vendég (#1AE70E)

   Szia! Én nekem név napomra lesz
   éettő tengerimalackám🐹 és bisztos nagyon cukik lesznek😊

   2022. 10. 02. 16:23
  • Vendég (#1CE5EC)

   Én nyuszit tartanék esetleg patkányt.

   2022. 12. 04. 15:03
 • Eszti

  Mi régebben szarvasbogarat "tartottunk". Azért vigyáztunk rá, mert az egyik nagyüzlet parkolójában találta apukám, ami hát nem az ideális élőhely számára. Kb. két napig volt nálunk, elengedtük, és másnap visszajött.

  2016. 12. 28. 09:15Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#2DB11)

   Ez de aranyos😍😍😍

   2019. 03. 31. 22:38
  • Vendég (#A3BF7)

   Az nagyon cuki nekem békám volt de meghalt🥺😍

   2020. 09. 26. 08:56
  • Vendég (#117DF9)

   Nekem így volt a sünim, lesántult, meggyógyítottam, elengedtem, visszajött. A cikkel ellentétben igazi,, Tüskés kutya" hallgat a nevére, veled alszik, szobatiszta

   2021. 09. 25. 20:53
 • Kata

  Sünit és törpemalacot bármikor bevállalnék, olyan édesek :) Egy malackát volt szerencsém ismerni, valóban hihetetlenül intelligensek :) A madárpókok is nagyon szépek, van is a családban :) Viszont én nem érzem őket magaménak, bár gyakran rájuk nézek, ha muszáj meg is etetem őket, de valahogy a nagy "szerelem" elmaradt velük kapcsolatban :)

  2017. 05. 01. 09:39Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#B6689)

   Én is szeretnék törpe malacot de sajnos a szüleim nem engedik

   2020. 11. 23. 19:47
  • Vendég (#148C9)

   Szerintem ez szuper jó lenne, a vèlemènyem csak ez😍😍🤔😑😆

   2018. 07. 31. 11:36
  • Vendég (#36A3)

   Nekem volt már tarantulám és görényem. A tarantulát ajánlani tudom a vadász görényt is, mert a gyerekekkel nagyon kedves.

   2017. 07. 20. 20:48Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#11047)

    Tarantula szereti a gyerekeket, Vagy kedves velük???

    2018. 06. 11. 15:25
  • Vendég (#4C2A)

   Nekem hörcsögöm van és akarok mellé egy törpemalacot csak az anyukám hallani se akar róla.

   2017. 09. 19. 13:37Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#5C32)

    Az én anyukám se akar róla hallani.

    2017. 10. 28. 11:17
   • Vendég (#26DF4)

    Nekem sem engedik a törpemalit😩főleg apa mivel hentes😂de örülök a fejemnek, Mert van 3 tengerimalacom😄

    2019. 02. 01. 19:43
   • Vendég (#2BD716)

    Hát igen... Van egy nyulam nagyon cuki de szeretnék egy sünit is csak nem engedik sajnos...

    2024. 06. 02. 17:18
  • Vendég (#5065)

   Nekünk van itthon tengerimalac, kutya, macska, és törpemalac is! A törpemalacról még annyit, hogy nagyon pontosan tudja, mikor van etetés idő, így az előtt már egy fél órával elkezd hisztizni. A lakásba se érdemes bezárva tartani, mert erős túró orrának köszönhetően könnyen lakberendező válhat belőle. Hogy jót is mondjak róla, törődik sokat a "kondatársakkal", nap végén hazajövök, mindig boldogan jön oda üdvözölni, és utána visszamegy túrkálni a kertbe. :)

   2017. 09. 30. 17:58Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#7BFD)

    Nekem egy patkányom van, elképesztő cuki, tudja a “gyeri ide,, parancsot, imád hámmal sétálni! Soha nem harap. Egyetlen “hátránya,, hogy minden nap kb. egy órát ki kell venni a ketrecből. A ketrec minimális mérete: egy méter szer fél méter szer fél méter. Rengeteg műanyag ketrecet árulnak, de a patiknak csak a fa és a fém jó, a műanyagot szétrágják.

    2017. 12. 22. 09:41Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#78850)

     Pati a nevem es hogy igy becezted a patkanyt lol

     2020. 05. 16. 13:31
    • Vendég (#E5E01)

     Nekem is van egy patim és ő szabadon jarkalhat a lakásban ☺️

     2021. 04. 25. 14:08
    • Vendég (#EC776)

     Szia csak annyi h a patinál vigyázzatok a daganatokra arra nagyon kényesek gyakori náluk! Az én kettő patim is így pusztult el!😭erre mindenki figyeljen mert egy műtét 70000 Ft! Drága mulatság ezért a pati

     2021. 05. 16. 19:39
    • Vendég (#15556)

     Es nem ilyesztő? Mert lehet bevállalok egyet.

     2018. 08. 12. 05:31
    • Vendég (#24EEF)

     Nem aranyos🧟‍♂️!!!!!!!!!!

     2019. 01. 16. 07:54
    • Vendég (#3D71A)

     Kiváncsi lennék rájuk, még nem is hallottam ilyen állatfajról😋😂

     2019. 08. 07. 17:43
    • Vendég (#6598C)

     En nagyon szeretnek egy axolotlot de a szuleim tuti nem engedik

     2020. 03. 28. 09:35
    • Vendég (#28E9A)

     Sajnálom :(én is szeretnék valamilyen állatot kutya mellett, de a szüleim biztos nem engedik :(

     Én a görényekért meg a malackákért vagyok oda..

     2019. 02. 23. 14:53
    • Vendég (#67AA7)

     Nekemse engednék

     2020. 04. 03. 19:44
    • Vendég (#1140D3)

     A világ legperfektebb haverjainak egyike, - sokat kell vele foglalkozni és sok örömöt ad, mondhatja bárki, hogy így úgy meg amúgy szagos, de nem! Nekem csak egyetlen egyszer, valami véletlen folytán ijedtségből elpukkantotta magát! Na az nem volt egyszerű, de ha azt vesszük, 5 év alatt belefér egy! :)

     2021. 09. 12. 16:40
   • Vendég (#AF42)

    Köszönjük a cikket, nagyon érdekes és hasznos információkkal szolgált!
    Kérdezni szeretnék valamit: lehet-e egy vadászgörényt magunkkal vinni napközben (munkába, bevásárolni stb.), ha kellőképpen be van tanítva? Rosszat tesz-e ez az állatnak, vagy inkább csak arra kell figyelnünk, hogy a környezetünket ne zavarja?

    2018. 03. 15. 19:05Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#5C85D)

     Azt szeretném kérdezni mennyibe kerul egy vadászgörény?

     2020. 02. 23. 09:32
    • Vendég (#104D1F)

     Nagyon stresszes nekik az utazás, a hangzavar. És miért akarod magaddal vinni a görényedet bevásárolni??

     2021. 10. 04. 19:26
    • Vendég (#14A34)

     Nekünk van 2 kutyánk és 2 macskának (imádom őket). Én görög teknőst, vadászgörényt és hörcsögöt szeretnék. Nem szívesen tartanék egzotikus állatokat, mert sajnálom őket.

     2018. 08. 01. 16:09Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#1E550)

      Én király pitont vagy szivárványos boát tartanák szívesen csak sajnos kevés a hely a megfelelő méretű terráriumnak de van egy kutyusom aki ki nem állhatja a fajtársait

      2018. 11. 22. 21:07Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#2DC16)

       Én törpe malacot akarok, de nem kaphatok. Van kutyám meg törpenyulam.

       2019. 04. 01. 15:48Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#3030A)

        Az lenne a kérdés hogy mondjuk nem büdös egy süni? Meg az ürülékét is kell takarítani

        2019. 04. 20. 19:36Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#70165)

         Nekem van sünim, nem büdi, és szobatiszta is. (egy idő után)

         2020. 04. 25. 13:36
        • Vendég (#31219)

         Úgy gondolom, ha a fenti állatokat megkérdeznénk, egyik sem akarna Emberrel élni, így nem szeretném őket. A malacot ha már így genetikailag tönkrevágták, akkor sajnos szüksége van az emberre.
         Viszont természetben bármelyiket szívesen látnám, most már patkányokhoz is lehet szerencsénk : D

         2019. 04. 29. 14:59Válasz a hozzászólónak
         • Vendég (#32BA2)

          2 hónapig spanoltam egy hőscincérrel. Kényelmetlen szituációban volt szegényke, felvettem, és nem is ellenkezett. Hagyta hogy simogassam, és a csápját birizgáljam. És nézett állandóan. Kerestem neki egy új élőhelyet a kertünkben, egy szép bokorra telepítettem. Szinte minden nap ott várt, 2 hónapig. Felmászott a kezemre, és elvoltunk. Ki hitte volna.

          2019. 05. 12. 17:48Válasz a hozzászólónak
          • Vendég (#33841)

           Nem tudom milyen állatka? Azt sem tudom hogyan (honnan)jött be? Kicsi mint az egér de tömzsibb, szürke, nincs farka, sokkal bátrabb, és nincs egérszag a konyhában.

           2019. 05. 19. 07:17Válasz a hozzászólónak
           • Vendég (#3F0AC)

            Hörcsög lehet.

            2019. 08. 20. 23:16
           • Vendég (#43639)

            Cickány szerintem.

            2019. 09. 22. 19:24
                 • Vendég (#714C4)

                  Jávai sziszegős csótány, Madagaszkári bütykös csótány. Egyik se csíp, nem terjeszt betegséget. Hasonló mint a botsáska, csak aranyosabb, 2-3 évig élnek, de ha mindent faszán állítasz be neki sokkal többet is élhetnek. Ezek mindent megesznek, akár a saját levedlett cumójukat is, meg egymást is

                  2020. 04. 28. 16:18Válasz a hozzászólónak
                  • Vendég (#81475)

                   Olyan sünit minden nap este látni vizpartokon vagy árkokba. Aki 35 40 ezret fizet egy ilyen állaté az bezeg

                   2020. 06. 07. 19:12Válasz a hozzászólónak
                       • Vendég (#860BC)

                        Nekem teknősöm lesz 1-2nap múlva kapom meg, a süni nagyon jó ötlet. Nem is tudom miért nem gondoltam rá előbb. A kismalac mag pláne. Cukik.

                        2020. 06. 19. 06:46Válasz a hozzászólónak
                        • Vendég (#8BB9D)

                         Nekem görög tekim van de szeretnék még egy hörit vagy egy tengerimalacot

                         2020. 07. 06. 13:18Válasz a hozzászólónak
                                • Vendég (#C223F)

                                 Van valakinek remeterákja? Ha igen, honnan tudnék egyet beszerezni?🌝

                                 2020. 12. 30. 16:29Válasz a hozzászólónak
                                 • Vendég (#C9022)

                                  Nekünk a testvéremmel van botsáskánk, vadászgörényünk, és tavasszal lesz sünink és mikro malacunk is!😊 A mikro malac annyiban különbözik a törpemalactól, hogy ez tényleg kicsi marad(30-35kg),
                                  De ezért nem kicsi árat kell fizetni. 250 vagy akár 380 ezer forint is lehet.

                                  2021. 01. 31. 07:05Válasz a hozzászólónak
                                    • Vendég (#E4151)

                                     Nekem van egy 3 cm-es pókom. A szüleim hallani sem akartak róla de én fogtam egyet a kertben

                                     2021. 04. 19. 12:01Válasz a hozzászólónak
                                     • Vendég (#E50DE)

                                      Ha találnék Győr-Moson-Sopron megyében csuklyás patkányt, és otthon is engednék, én bevállalnám!A foltosak elképesztő cukik, és kb 2 generációjuk lefedi azt az időt, a míg koleszba nem megyek!Elképesztő az intelligenciájuk+nem nagyon zajosak és ténylegesen tudják szeretni az embert!😊😊Csak 2 év múlva költözhetek egy olyan lakásba, Ahol lehetnek...😣

                                      2021. 04. 22. 15:03Válasz a hozzászólónak
                                      • Vendég (#E9D55)

                                       Bár nem szerepelnek a listán, és nem is olyan egzotikusak, de én is megosztom veletek milyen jószágaim vannak itthon, mert számomra épp olyan különlegesek, mint pl egy törpemalacka. Ott kezdeném, hogy van négy kutyánk, egy Vizsi, és három mentett kutyus (mondjuk közülük egy a másik mentett kutya fia...). Molly, a Magyar Vizsla, és a három mentett kutyula, Dezső (ne kavarjon meg, neve ellenére kislány, hosszú sztori...), Daisy, és Daisy fia, Diesel. Sajnos Daisy 5 kiskutyát fiait meg, de ebből 4 halva született, Diesel volt a legkisebb mind közül, azért élte ő túl... Van valahol az utcán egy macskánk is, Macska, aki vemhesen elment, és valószínűleg megfialt az utcán, vagy valaki idegen lakásában... Néha bár látjuk, olyankor odajön hozzánk, de amúgy sosem jött vissza úgy végleg... Emellett büszke tulajdonosa vagyok egy végtelenül barátságos, kb féléves leopárdgekkónak, Artemisnek. Imádjuk a család összes kis bajkeverőjét, ők hoznak boldogságot az életünkbe... :)

                                       2021. 05. 07. 06:58Válasz a hozzászólónak
                                       • Vendég (#1022AD)

                                        Én törpemalacot vagy Axit szeretnék de a szüleim nem engedik😞💔

                                        2021. 07. 23. 10:50
                                      • Vendég (#FC68B)

                                       Nekem axijaim vannak és imádom őket! Nagyon aranyos kis állatok és felismerik a gazdijukat is!

                                       2021. 07. 04. 11:49Válasz a hozzászólónak
                                       • Vendég (#1785C4)

                                        Nekem van egy macskám.
                                        És majd egy kecskét is szeretnék felnőtt koromra.

                                        2022. 05. 28. 15:57Válasz a hozzászólónak
                                        • Vendég (#19E03A)

                                         Same✋️

                                         2022. 08. 28. 16:12
                                        • Vendég (#28DACA)

                                         Nekem hörim van. De szeretnék más állatot is ami nem túl igényes.

                                         2024. 01. 18. 18:09Válasz a hozzászólónak

                                          Oszd meg a véleményed!

                                          Utoljára módosítva: 2024.02.13