Kutya cukorbetegség tünetei és kezelése

Sajnos mai modern világunkban kedvenceink sem védettek az olyan civilizációs betegségekkel szemben, amelyek sok-sok ember életét is megnehezítik. Ilyen betegség például a cukorbetegség, mely egészségügyi probléma manapság sajnos egyre több kutyát is érinthet.

És bár a szót, hogy diabétesz, vagyis cukorbetegség rendszeresen halljuk, nem biztos, hogy mindenki tökéletesen tisztában van azzal, hogy ez pontosan mit is jelent és mivel jár. Éppen ezért nézzük meg kicsit részletesebben is, mit takar ez a megbetegedés.

Kutya diabétesz

Mi a kutya cukorbetegség?

Az élő szervezet (ember és kutya egyaránt) a táplálék megemésztése folyamán glükózra (~ cukorra) bontja le annak szénhidráttartalmát, ami a bélrendszeren át felszívódva a véráramba kerül. Ahhoz azonban, hogy a szervezet hasznosítani tudja a cukrot, szüksége van az inzulin nevezetű hormonra, amit pedig a hasnyálmirigy termel. Ez a mirigyes szerv a gyomor és a máj környékén, azok mögött helyezkedik el. Hormon- és enzimtermelésével feladata tehát a táplálék szénhidrát és fehérje adekvát megemésztése, továbbá a vér cukorszintjének szabályozása. 

Amennyiben a kutya cukorbetegségben szenved, akkor a hasnyálmirigy ún. Langerhans-szigetén vagy egyáltalán nem, vagy csak csekély mértékben termelődik inzulin. Ennek következménye, hogy a vérben felszaporodik a cukor, amit a vese igyekszik ugyan kiszűrni, vagyis visszaküldeni a véráramba a glükóz molekulákat, bizonyos idő elteltével azonban már a vese se képes e feladatát ellátni a magas koncentráció miatt.

Ekkor érkezik el az a pont, hogy a cukor a kutya vizeletében is megjelenik, kedvencünk pedig annak következtében, hogy szervezete próbálja kilökni a plusz cukrot, folyamatosan sokat pisil, ami által túl sok vizet veszít. Emiatt úgy érzi, kiszáradás fenyegeti a szervezetét, aminek következménye a túlzott vízfogyasztás.

Cukorbeteg kutya.

A kutya cukorbetegség tünetei

Ez a túlzott szomjúságérzés és ivás pedig az egyik legjellemzőbb tünete ennek az egészségügyi problémának. Persze, ha kutyusunk egy nagy játék vagy sétáltatás után, esetleg a nyári hőségben iszik többet a szokásosnál, nem feltétlenül kell cukorbetegségre gyanakodni. Ha azonban normál körülmények mellett is túl sok vizet fogyaszt és túl gyakran ürít, akkor nem árt az óvatosság, figyelgessük az ebet néhány napig, a tünet fennmaradása esetén pedig biztos ami biztos, tegyünk egy látogatást az állatorvosnál.

A kutya cukorbetegségnek több más tünete is lehet. Ha azt vesszük észre, hogy az előbbi tünetek mellett kutyánk falánkabb a szokásosnál, ugyanakkor ettől testsúlya nem hogy gyarapodna, inkább csökken, szintén éljünk a gyanúval, hogy nem cukorbetegség áll-e a jelenség hátterében.

A kutya diabétesz tünetei között a fáradékonyság, gyengeség, erőtlenség is szerepelhet, ami azért alakulhat ki, mert kedvencünk szervezete a betegség következtében nem képes elegendő energiát hasznosítani. Külső jeleket is észrevehetünk kutyusunkon, mint a hirtelen elhomályosult szemek, vagy a fénytelen, sprőd, matt szőrzet. 

Ez a tünetegyüttes általában már elegendő ahhoz, hogy a gazdi felismerje, kutyája egészségi állapota nem tökéletes, és mihamarabb elviszi az állatorvoshoz, hogy az egy gyors és fájdalommentes laborvizsgálatot követően diagnosztizálhassa a problémát. Ha azonban mégsem vesszük észre időben a jeleket, sajnos súlyosabb állapot is felléphet, aminek a hányás, a szürkehályog és a feldagadt máj lehetnek a tünetei.

Még ennél is kritikusabb helyzetben a szürkehályogból teljes vakság alakulhat ki, ha pedig már életveszélyessé válik a kutya állapota, arra a felgyorsult légzés, a kiszáradás és az erősen aceton szagú lehelet hívhatja fel a figyelmet.

Kutya cukorbetegség leggyakoribb tünetei

A kutya cukorbetegség szövődményei

A fenti példákon keresztül látható, hogy a kezeletlen cukorbetegség igen veszélyes lehet négylábú kedvencünkre. Beavatkozás nélkül a diabétesz hosszabb távon károsíthatja a szerveket, hiszen a szervezetben felhalmozódott glükóz szó szerint mérgezi a szívet, a veséket, a szemeket, az ér- és az idegrendszert. Nem jutnak továbbá energiához a sejtek sem, ami legelőször az izomsejtekre lesz negatív hatással, mert a szervezet elkezdi “felélni” saját fehérje- és zsírkészletét, ami súlyos fáradékonyságban, levertségben nyilvánulhat meg.

Kutyák esetében a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye a diabéteszes lencsehomály, aminek következménye végül a teljes vakság lehet. Ez az állapot műtéti úton orvosolható, ugyanakkor a megfelelő vércukorszint fenntartásával akár meg is előzhető ez a szövődmény. 

A kutya cukorbetegség okai, hajlamosító tényezők

A cukorbetegség kialakulásának egyik fő oka mind az embernél, mind a kutyánál az elhízottság. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárul, hogy a modern világban a boltok polcairól csak azt nem vesszük le és tesszük a kosarunkba, amit nem akarunk. Hatalmas a választék, azonban hajlamosak vagyunk nem mindig a legegészségesebb táplálékokat választani. Ezek pedig amellett, hogy szép lassan roncsolják a szervezetünket, tápanyagokban sem gazdagok, gyors szénhidrátokat tartalmaznak és tele vannak üres kalóriával, mely életmódnak egyenes következménye az elhízás.

Sajnálatos módon sokszor kedvenceinket sem a legegészségesebb módon tápláljuk. Veszünk nekik száraz- vagy nedvestápot, de sokszor nem prémium minőségűt, sőt, lehetséges, hogy a kutyák számára kifejlesztett jutalomfalatok helyett inkább saját asztalunkról kínáljuk olyan finomságokkal, amik valószínűleg az ember számára se egészségesek, a kutyák szervezetének pedig egyenesen rosszat tesznek. “Mert hát szereti szegény…” - mondják az együttérző, ám cseppet sem felelősen gondolkodó gazdik. Magunkról is tudhatjuk, hogy nem mindig az tesz jót, amit szívesen el is fogyasztunk, és nincs ez másként a kutya esetében sem. Van egy mondás, amit a párom mondott egyszer, és amit sokan - akár maguk, akár a kutyusok egészsége érdekében - fontolóra vehetnének: “A pillanatot édesíti, az életet keseríti.”

A helytelen táplálkozás mellett a mozgásszegény életmód is hozzájárulhat az elhízáshoz, és így közvetve a cukorbetegség kialakulásához. Kutyusod napi félórás sétáltatásával azonban már sokat tehetsz azért, hogy megelőzzétek a bajt. 

Bár arra nap mint nap felhívják a figyelmünket, hogy bizonyos időközönként (általában havonta) alkalmazzunk kedvencünkön bolha- és kullancsirtó terméket, arra már nem figyelmeztetnek, hogy bizonyos termékek amitráz nevezetű rovarölő szert tartalmaznak, ami bizonyítottan cukorbetegséget okozhat, hiszen megemeli a vércukorszintet. Ilyen termék vásárlása előtt mindig alaposan olvassuk át a betegtájékoztatót, és ha amitrázt látunk az összetevők sorában, válasszunk erre a célra inkább egy másik, biztonságos készítményt. 

További ok, vagyis inkább hajlamosító tényező lehet a kutyus életkora. 5 év felett sokkal gyakrabban alakul ki cukorbetegség, mint a fiatalabb ebeknél. Emellett a nem ivartalanított szuka kutyák esetében dupla akkora a diabétesz kialakulásának esélye, mint a kan példányoknál. 

Mindemellett vannak bizonyos kutyafajták, melyek esetében gyakrabban fordul elő cukorbetegség. A teljesség igénye nélkül ezek a kutyafajták a következők: alaszkai malamut, angol springer spániel, beagle, border collie, boxer, csau-csau, dobermann, golden retriever, labrador retriever, német juhászkutya, puli, schnauzer, szamojéd, tacskó, egyes terrier fajták, uszkár, vizsla stb. 

A cukorbetegség kialakulásának további hajlamosító egészségügyi tényezői is lehetnek - ilyen például a pajzsmirigy alulműködés vagy a Cushing-kór. Az utóbbi kezelése során alkalmazott szteoridok nagy mennyiségű/hosszú távú használata növeli a betegség kialakulásának kockázatát. 

Amennyiben kutyánknál hasnyálmirigy gyulladást állapítanak meg, érdemes résen lenni és szigorúan nyomon követni állapotát, ugyanis a hasnyálmirigy gyulladás és a diabétesz egymásra oda-vissza ható betegségek.

A kutya cukorbetegség kiváltó okai

A kutya cukorbetegség kezelése 

Mivel a cukorbetegségnek két típusát különböztetjük meg, melyek kezelése bár hasonló, mégsem teljesen azonos. 

Az I. típusú cukorbetegség esetén - ami a kutyáknál a gyakoribb - vagy nagyon kevés, vagy egyáltalán semennyi inzulin nem termelődik a hasnyálmirigy-sejtekben. Ennek következménye a megemelkedett vércukorszint, ami vizeletürítés során távozik a kutya szervezetéből. Mivel azonban az energiaszint fenntartásához ezáltal nem marad elegendő cukor a test szöveteiben, egyéb tünetek mellett fokozott fáradtság lép fel a kutyánál.

Bár az I. típusú cukorbetegség az embereknél jellemzően fiatalabb korban alakul ki, a kutyáknál más a helyzet, hiszen általában 7 és 9 év között jelentkezik ez az egészségügyi probléma. Ennél a típusnál ráadásul a betegség kialakulását közvetlenül nem az egészségtelen, hatalmas mennyiségű szénhidráttal dúsított étrend idézi elő, kisebb részben van csak köze hozzá, mint a betegség másik fajtájánál. 

Azt a kutyust, amelyik I. típusú cukorbetegségben szenved, nap mint nap inzulininjekcióval kell oltani. Ne ijedjünk azonban meg, ha kedvencünknél szükségessé válik az inzulinterápia, hiszen az állatorvos feladata, hogy betanítsa a gazdit az injekció beadására. Rövid idő elteltével mind a kutya, mind a gazdi hozzászokik ehhez a kezeléshez, a napi rutin részévé fog válni. A napi oltás mellett természetesen egészséges, a cukorszintet nem túlzottan emelő élelemmel tápláljuk kedvencünket, ami lehet akár olyan cukorbeteg kutyák számára kialakított diétás száraztáp is, mint a Vet Life Natural Diet Dog Obesity.

Az inzulininjekció napi beadása és a diétás száraztáppal történő etetés mellett előnyös, ha kutyusunk mozgására is odafigyelünk. Azonban mint sok minden másnál, itt is válasszuk az arany középutat, tehát túl intenzív mozgás helyett inkább legyen meg a félórás, könnyed tempóban történő napi séta. 

1 es és 2 es típusú cukorbetegség

A II. típusú cukorbetegség egyértelműen a szénhidrátra épülő egészségtelen étrend miatt, valamint az ezzel párhuzamosan kialakuló elhízás következtében alakul ki. A kutya diabétesz ezen változata esetén bár termelődik inzulin, csak nem elfogadható módon. Öröm az ürömben, hogy ez a típusú cukorbetegség némely esetben gyógyítható.

A II. típusú cukorbetegség kezelése a kutyusoknál a megfelelő táplálékbevitellel kezdődik. Nagyon fontos, hogy a diabéteszes kutya napi ételadagját 2-3 részre osszuk, és ne egyszerre tegyük elébe az aznapi kosztot; ezzel a gyakorlattal segítjük az eb szervezetét az inzulin könnyebb előállításában és felhasználásában. 

Figyeljünk oda, hogy a kutya étrendje ne tartalmazzon túl sok szénhidrátot, zsíros ételeket és olyan száraz- vagy nedves tápokat sem, amelyek csak úgy hemzsegnek a tartósítószerektől, cukroktól és mesterséges színezékektől. Jó megoldás lehet viszont az olyan diétás táp, mint a Vet Life Natural Diet Dog Diabetic, amit kifejezetten a 2-es típusú diabéteszben szenvedő kutyák, valamint kisegítő kezelésként az inzulinterápia mellé az 1-es típusú diabétesz mellitusban szenvedő kutyák számára fejlesztettek ki.

A cukorbetegség ezen típusa esetében is nagyon fontos, hogy kutyusunk számára biztosítsuk a megfelelő mozgást. De ahogyan az I. típusú cukorbetegségben szenvedő ebeknél, úgy ennél a változatnál sem szabad túlzásba vinni az aktivitást. A rendszeres, ugyanolyan időtartamú és mennyiségű séta a legideálisabb a számukra, ha viszont rendszertelenül mozgatjuk kedvencünket, annak az is lehet a következménye, hogy a kutyus vércukorszintje nagyon alacsony szintre esik (hipoglikémia), ami bizony az életét is veszélyeztetheti. Javasoljuk, hogy még a mozgásra vonatkozó íratlan szabályok pontos betartása esetén is mindig legyen nálunk egy kockacukor, vagy egy kis tartóban méz, amivel szükség esetén gyorsan normalizálhatjuk kutyusunk vércukorszintjének állapotát. 

Mindemellett a természetes kiegészítők piacán is rengeteg termék található, amikkel a helyes étrend és a felügyelt életmód betart(at)ása mellett még tovább javíthatunk kutyusunk állapotán. Az aloe vera és a görögszéna magok csökkentik a vércukorszintet, az élesztő a benne található króm segítségével segíti a szervezetet a vércukor eredményesebb felhasználásában, a gyermekláncfűben található anyagok pedig serkentik a hasnyálmirigy működését, valamint szabályozzák a vércukorszintet. A vitaminok közül a C- és az E-vitamin szedése rendkívül fontos kutya cukorbetegség esetén. 

A kutya cukorbetegség kezelése

Ha túl alacsony a kutya vércukorszintje… (hipoglikémia)

Mint ahogyan az előbbiekben arról már szó esett, sajnos könnyen előfordulhat, hogy a kutya vércukorszintje túl alacsonyra süllyed. Mivel ez az állapot akár életveszélyes is lehet, mindenképp érdemes szót ejteni arról, mely esetekben történhet meg, és hogy ilyenkor mi a teendő.

Bár mindenhol azt lehet hallani a cukorbetegség kapcsán, hogy mennyire veszélyes annak magas, különösen tartósan magas szintje - ami persze igaz is -, arról azonban már általában nem szól a fáma, hogy emellett mennyire kellene ügyelni arra is, hogy a vércukorszint ne süllyedjen 2.2 mmol/l-nél alacsonyabb értékre, mert az még veszélyesebb lehet, mint a magas állapot. A korábban említett túlontúl intenzív és rendszertelen mozgás elkerülése mellett két dologra kell még a gazdinak ügyelnie, hogy kutyusa vércukorszintje véletlenül se süllyedhessen túl alacsony szintre:

  • Az egyik dolog, hogy az eb inzulinadagja ne legyen túl magas. Megnövekedett aktivitás vagy étvágycsökkenés következtében megváltozhat a kutya inzulinigénye; ha tehát azt vesszük észre, hogy nem eszik annyit a kutya, mint korábban, fontos, hogy ezzel arányosan az inzulinadagját is csökkentsük. 
  • A másik, amire minden gazdinak nagyon gondosan ügyelnie kell, hogy véletlenül se oltsa be kétszer egymás után kutyusát. A legjobb, ha minden oltást közvetlenül a beadását követően könyvelünk, így nem fordulhat elő, hogy egyszerre túl sok inzulinnal toltuk meg kedvencünk szervezetét. 

A hipoglikémiás állapot körülbelül 5-8 órával az inzulin beadását követően jelentkezhet. Ha csak kissé lesz alacsony a kutya vércukorszintje, annak legszembetűnőbb tünete a fáradtság, levertség, mely állapot néhány óra múlva - a vércukorszint emelkedésével - rendeződik. Ha azonban marad a fáradtság mint tünet, emellé pedig aluszékonyság is társul, akkor tegyünk egy kis mézet vagy szőlőcukor-oldatot az eb szájába. Ha még negyedóra elteltével is változatlan a kutyus állapota, azonnal irány az állatorvos.

Kutya hipoglikémia

A kutya cukorbetegség megelőzése 

Mint ahogyan a legtöbb betegség, a kutya cukorbetegség kialakulása sem egyik napról a másikra történik, éppen ezért kedvencünk esetében is érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

Igyekezzünk kutyusunkkal együtt minél többet mozogni, játszani, kutyafuttatókba, esetleg kutyaoviba és kutyaiskolába vinni, de ha ezekre esetleg nincs is elegendő időnk és/vagy energiánk, a napi rendszeres sétáltatást akkor se hanyagoljuk. A legtöbb kutyafajta esetében egy félórás séta már elengedő lehet, ami ráadásul mind a gazdi, mind a kedvenc egészségére csodás hatással lehet. Emellett kutyánk napi élelemadagjára és annak minőségére is gondosan ügyeljünk, vigyázzunk, hogy ne etessük őt túl, a mozgásszegény életmódnak, a gyakori túletetésnek és a rossz minőségű tápláléknak ugyanis hosszú távon káros hatása lehet az egészségre, ami egyebek közt cukorbetegségez is vezethet. 

Amennyiben azonban ügyelünk a megfelelő és rendszeres mozgásra, és sem a napi tápadag tekintetében, sem pedig a jutalomfalatok túlzott adogatásával nem lépjük túl kedvencünk kalóriaszükségletét, akkor máris sokat tettünk azért, hogy kutyusunknál az idő előrehaladtával se alakuljon ki cukorbetegség. 

Az egészséges kutya boldog kutya


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13