Alaszkai malamut, az elbűvölő szánhúzó kutya

Ha egyszer csak egy alaszkai malamut kerül elénk, lehetséges, hogy hirtelen nem is tudjuk eldönteni, hogy kutyával vagy farkassal kerültünk-e szembe. Mindkettőnél jellemző ugyanis a masszív testfelépítés, a gyönyörű, szürkés árnyalatú bunda és az ovális barna szempár.

Alaszkai malamut úgy néz ki mint a farkas

Ezekre a hasonlóságokra a filmipar is régen felfigyelt már, így sok mozgóképes műben alaszkai malamutot használtak fel, hogy eljátssza az egyébként idomíthatatlan farkas szerepét. Csak hogy néhányat említsünk a sok közül: Yukon King, a Fehér Agyar Disney-produkció és folytatási, a Quinn doktornő című televíziós sorozat, amelyekben szintén szerepel egy-egy alaszkai malamut.

Ám nemcsak a mozik világát és a nagyközönséget varázsolta el ez a szépséges kutyafajta, hanem jónéhány hírességet is, többek közt a híres amerikai filmrendezőt, George Lucast, és a néhai fenomenális nevettetőt, Robin Williamst.

Malamut bevezető kép

Lucas malamut kutyája egyébként olyannyira hatással volt anno a 79 éves rendezőre, hogy két híres filmbéli karakterét is ez az eb inspirálta. Az egyik a Star Wars-filmek Chewbaccája, akit a kutya személyisége ihletett, a másik pedig a híres régészprofesszor, Indiana Jones, aki a nevét kapta Lucas kedvenc kutyája után. 

Robin Williams mindig is rajongott a kutyákért, de különösen szerette alaszkai malamutját, akit minden forgatására magával vitt.

Az alaszkai malamut története - a farkas legközelebbi rokona, mégis az embert segítette

Talán nem is annyira meglepő a farkas és a malamut kutya közti hasonlóság, ha eláruljuk, hogy az összes ma létező kutyafajta közül ennek a kutyának a DNS-e áll a legközelebb a farkaséhoz.

Az “alaszkai” előtag arra enged következtetni, hogy az eb az északi területekről származik, a “malamut” pedig az eredeti "tenyésztőkre", a Mahlemut elnevezésű alaszkai inuit törzsre hivatkozik. Ennek az eszkimó népnek kifejezett igénye volt egy masszív és erős szánhúzó kutya szolgálatára, amit az alaszkai malamut tökéletesen hozott, hiszen munkabírása és aktivitása igen magas szintű, plusz amiben jónak érzi magát, ott szeret napról napra egyre jobb eredményeket elérni. A szánhúzásban pedig kiválóan teljesített, ahogy a fóka és jegesmedve vadászatban is hasznos társuk volt.

Inuit indiánok és alaszkai malamut kutya

1923-ban Eva Seeley a Massachusetts állambeli Worcesterben volt a téli karnevál egyik szervezője, aki e jeles alkalomból két alaszkai szánhúzó csapatot is meginvitált az eseményre. Eva az Arthur T. Walden (híres kalandor, kutyaszánhajtó és antarktiszi expedíciók résztvevője) irányította csapat szánján utazott, amikor a szánt húzó malamutok macskát látva hirtelen letértek az útról. Annak érdekében, hogy nagyobb baj ne történjen, Arthur felborította a szánt, és csak remélte, hogy Eva épségben kerül ki a balesetből. Szerencsére így is történt. Sőt, a hölgy olyannyira élvezte élete első, kissé peches kutyaszánon történő utazását, hogy onnantól kezdve szárnyai alá vette ezt a kutyafajtát, és férjével együtt tenyésztésük gondjait is örömmel vállalta. 

Malamut történelmi kép, Eva Seeley

Az Amerikai Kennel Klub 1935 óta ismeri el a fajtát, a Nemzetközi Kinológiai Szövetség, az FCI pedig csak 1963-tól tekinti hivatalosan az alaszkai malamutot önálló kutyafajtának. Érdekesség, hogy az alaszkai kutya 2010 óta Alaszka állam hivatalos kutyája.

A malamut kutya rokonai egyébként a szamojéd kutyák, a grönlandi kutyák és a szibériai husky, mely fajtával túl gyakran keverik össze az alaszkai malamutot… de erről majd később.

Alaszkai malamut jellemzői

Az alaszkai malamut külső megjelenése - mint egy bájos farkas

Az alaszkai malamut kan akár 64 cm-es marmagasságot is elérhet, míg a szuka magassága kb. 58 cm. Súlyuk 35 és 45 kiló közötti, tehát meglehetősen nagy és erős kutyáról van szó. 

Válla és lábai különösen izmosak, valamint a csontozata is igen erőteljes, mely paraméterei tökéletes szánhúzó kutyává teszik. A nyaka masszív, a feje pedig az orr részhez közeledve keskenyedik. Fogai rendkívül erősek és ollós záródásúak.

Szeme mandulavágású, és kizárólag barna lehet! Kék szem a szibériai huskynál fordulhat elő, az alaszkai malamutnál soha… ha mégis kék a szeme, akkor nem illik a fajtastandardbe. A szempillái fejlettek, amik védik a kutya szemeit az erős napsütés és a havazás ellen. 

A fej méretéhez képest az alaszkai malamut fülei elég kicsik. Háromszög alakban helyezkednek el a fej hátsó részén, és felfelé állnak. A hó és a hideg elől védekezve a malamut képes őket a fejéhez simítani, valamint körkörösen mozgatni.

Malamut mint a farkas

Az alaszkai malamut mancsa szőrrel sűrűn fedett, ujjai között pedig bőrhártya, valamint szőr van. Hatalmas, bundás farkával képes az érzékenyebb testrészeit, mint például az orrát, a száját, a végbelét és a nemi szervét védeni, amikor lefekszik. Így pihenéskor a fülén kívül minden része biztonságban van a hideg elől.

Bundájának alapszíne a sötét és a világos szürkén belül bármilyen lehet (akár még fekete, vagy barnás-vöröses is), amit fehér, szimmetrikus foltok tarkítanak. Az alaszkai malamut fehér színben is előfordulhat, bár ez a változat igen ritkának számít.

Szőrzete sok ápolást nem igényel

Az alaszkai malamut kétrétegű bundája vastag és olajos, az erősebb fedőszőr pedig kiválóan védi a kosztól, így fürdetésre csak akkor van szüksége kedvencünknek, ha valamivel tényleg csúnyán összepiszkolta magát. Tavasszal és ősszel vedlik, amikor is érdemes a gazdinak többször átkefélni a szőrzetet. Szerencsére a malamut kutya aljszőre nem szálanként, hanem tincsenként hullik, így azok eltakarítása sem olyan megterhelő ezekben a hetekben.

A malamut fülei nem érzékenyek, jól szellőznek, ezért elég csak ritkán ellenőrizni, nem koszolódtak-e be. A karmaival szintén nem lesz gondunk, hiszen elegendő sétáltatás mellett - amit kedvencünk biztos, hogy kikövetel majd magának - megfelelően kopnak. 

Bundája bizonyos mértékig nyáron is óvja a hőtől, de tikkasztó hőségben ne hagyjuk túl sokat mozogni a tűző napon, mert bizony hőgutát kaphat szegény. Legyen viszont egy árnyékos vacka, ahová bármikor elhúzódhat, és természetesen friss víz is mindig legyen a közelében. 

Malamut szőrzete

Az alaszkai malamut jellemzői, vérmérséklete és személyisége - dominanciára törekszik, de sír, ha egyedül van

A leendő gazdinak talán eszébe sem jutna az alaszkai malamuttal kapcsolatban, de ő bizony imád ásni. Jobb, ha időben felkészülünk tehát az alaszkai malamut kölyök érkezésére, és még előtte áttelepítjük imádott virágoskertünket a rokonokhoz, vagy akár egy befogadó, kedves szomszédhoz. Ha mégis úgy döntünk, hogy nem mozdítjuk gyönyörű virágainkat, akkor pár hét múlva úgyis dobhatjuk őket a zöldhulladék feliratú szelektív szemétgyűjtőbe, tehát jobb, ha inkább idejekorán érzékeny búcsút veszünk tőlük. Nincs a világon az az alaszkai malamut ugyanis, akit erről, az ember számára rossz szokásáról le lehetne szoktatni, ezért inkább mi alkalmazkodjunk. Ezáltal kevesebb lesz a konfrontáció a kutya és a gazdája között.

Persze, ő célpont híján is ásni fog, szóval nyugodtan tessék csak örömködni, ha mindössze apróbb lyukakkal díszíti az udvart, és nem a Föld túloldalára, valahová a Chatham-szigetek környékére készítene alagutat.

Már az alaszkai malamut kölyök is szeret ásni

Az ásási hóbort csökkenthető, ha megfelelő mennyiségű és minőségű munkát adunk kutyánknak; az alaszkai malamut ugyanis imád dolgozni, igazi munkamániás. Szánhúzó múltjából fakadóan persze ez nem is meglepő, hiszen izmos testével hatalmas rakományokat húzott nap mint nap, így ilyesfajta intenzitású aktivitásra mindenképp szüksége lesz. Mivel azonban kis hazánkban inkább enyhébbek a telek, mint zordak és havasak, így a gazdinak egyéb módokat kell kiötölnie, hogy alaszkai malamutját minden egyes nap kellőképpen lefárassza.

A fajtára jellemző másik tulajdonság a dominancia. Az ilyen uralkodásra hajlamos ebeknél érdemes már kölyökkorban szorosan fogni a gyeplőt, és az elején tisztázni, ki az úr a háznál. 

Talán éppen ezért az alaszkai malamut nem igazán tűr meg maga mellett másik háziállatot. Tekintettel arra, hogy őseit az eszkimók fókavadászatra is használták, hatalmas vadászösztönnel van “megáldva”, így sétáltatáskor is ügyelnie kell a gazdinak, hogy méretes kedvence nehogy kitépje magát a kezéből és utána rohanjon egy közelben elsuhanó cicusnak. 

Az alaszkai malamuttal kapcsolatban elterjedt híresztelés, hogy nem túl okos kutya, ez a valóságban azonban sokkal árnyaltabb. Bár az valószínű, hogy nem ő lesz a kutyaiskola egyik eminens tanulója, ugyanakkor ha megfelelően érdekes feladattal állunk elő a számára, akkor a motivációja is megnő és rendkívül ügyesen sajátítja el az adott dolgot. Ráadásul a hozzá illő feladatokra nem is un rá, sőt szeretne abban minél jobb eredményt elérni. Az ő esetében így nem a “változatos” a kulcsszó, hanem az “érdekes”.

Kislány játszik alaszkai malamut kutyával

Apropó, érdekes. A dominanciára való hajlam és a vadászösztön ellenére az alaszkai malamut kifejezetten örül a vendégeknek. Az emberben nem konkurenciát, hanem barátot lát, tehát ez a fajta egyáltalán nem alkalmas őrző-védő feladatok ellátására. A potenciális betörők miatt persze nyugodtan tegyük ki a “Vigyázz, a kutya harap!” táblát, egy átlag tolvaj ugyanis nem valószínű, hogy jártas a kinológia tudományában, de ha esetleg a tábla ellenére mégis úgy döntene, bekukucskál, hogy valóban van-e vérszomjas eb a háznál, termetével és farkasszerű megjelenésével az alaszkai malamut biztos, hogy inkább távozásra, mint behatolásra fogja őt sarkallni. 

A malamut kutya bár képes az ugatásra, nem valószínű, hogy sűrűn fogjuk hallani csaholni. Ő jellegzetes vonyítással kommunikál. Hát, igen, a vadon szavát a városba is magával vitte…

De hogy az eddigiek ismeretében milyen is az alaszkai malamut? Dominanciára hajlamos, erős a vadászösztöne, plusz minden embert szeret. Egy dolog viszont van, amit egyáltalán nem visel jól: ez pedig a magány. Szüksége van arra, hogy a nap legnagyobb részében legyen vele valaki, és arra is, hogy sokat foglalkozzanak vele. Egy alaszkai malamut gazdinak tehát úgy kell kialakítania az életét, hogy annak a kutyája szerves része legyen. 

Malamut nevelése

Az alaszkai malamut nevelése, tanítása - ha szánt nem is, kocsit vagy súlyt attól még húzhat

A korábban említett domináns viselkedés miatt az alaszkai malamutot már kölyökkorától kezdve tanítani szükséges. Szabályokat kell felállítani, amiket azután következetesen be kell vele tartatni. 

Első kutyás gazdinak semmiképp sem javasolt, hiszen ahhoz, hogy a későbbiekben se legyenek a viselkedéséből fakadó problémák, ahhoz erős, falkavezér jellemű, tapasztalt tulajdonosra van szüksége. 

A szeretetteljes nevelés ugyanakkor az alaszkai malamut esetében is nagyon fontos, hiszen ha már “betörtük”, ez a fajtatiszta eb rendkívül ragaszkodó és hűséges társunkká tud válni, akivel öröm a közös játék és/vagy munka. 

Amennyiben arra szeretnénk nevelni, hogy szánt vagy kocsit húzzon, ezt a műveletet csakis 15 hónapos kora után szabad elkezdeni. Mivel a hó nálunk olyan, mint a fehér holló, így a Weight Pulling az egyik olyan kutyasport, ami tökéletes passzol alaszkai malamutunkhoz. Nyugodtan próbáljuk ki vele!

Alaszkai malamut   Weight pulling

Az alaszkai malamut etetése - húst hússal

Bár a kutyák többségére igaz, hogy kedvencük a hús, de ez az állítás az alaszkai malamutra még inkább ráillik, hiszen Alaszka havas tájain nem igazán volt lehetősége gabonafélék, kukorica, zöldség vagy gyümölcs fogyasztására, így alapvető tápláléka a hús volt. 

Az alaszkai malamut kölyök napi adagját négy részletben adjuk a kiskutyának, ami kizárólag jó minőségű fehérjéből kell, hogy álljon. 18 hónapos koráig feltétlenül minőségi eledellel tápláljuk, amit lehetőleg olyan speciális tálkába tegyünk, ami lassítja az evését. Az alaszkai malamut ugyanis hajlamos a habzsolásra, ami esetleg komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet, tehát inkább a megelőzésre fordítsunk nagyobb hangsúlyt, mint a “tűzoltásra”. Szintén érdemes kihangsúlyozni, hogy az etetés mindig mozgás után, és ne azelőtt történjen; ismételten csak az egészsége megóvása érdekében.

Másfél éves kora után már kaphat kedvencünk egyéb fehérjében dús táplálékot, például halat, túrót vagy tojást, ugyanakkor zöldségekkel is kiegészíthetjük az ekkor is alapvetően húsalapú étkezéseit. 

Az előbb említett falánksága miatt - illetve az esetleges mozgásszegény életmód okán - az alaszkai malamut hajlamos a hízásra, ezért adagjait mindig az előírtaknak megfelelően porciózzuk a számára. Emellett a nassolásra se hagyjunk neki lehetőséget. Ha mindemellett biztosítjuk a számára elegendő mozgást, akkor nem kell attól tartanunk, hogy idővel ebünk túl terebélyessé válik.

Malamut etetés

Az alaszkai malamut betegségei

Bár összességében az alaszkai malamut egészséges fajta, hiszen sok példány akár 10-14 évig is elélhet, azért náluk is előfordulhatnak bizonyos betegségek. Ilyen a csípőízületi diszplázia, a pajzsmirigy alulműködés, a szürkehályog, a chondodyslasia, az öröklött polineuropátia és a hemeralopia. 

A csípőízületi diszplázia a nagyobb testű kutyafajták betegsége. Ilyenkor a csípőízülethez nem kapcsolódik szorosan a combcsont, ami általában fájdalommal, később pedig sántasággal jár együtt. Az idő előrehaladtával azonban az idős kutyánál ízületi gyulladás is kialakulhat. A betegség általában örökletes, ugyanakkor egy csúszás miatti elesés, vagy a nem megfelelő étrend miatti túlzott növekedés következtében is kialakulhat. Műtéttel korrigálható a probléma. Megelőzés gyanánt különösen ajánljuk a Movoflex ízületvéfő rágótablettát.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei lehetnek a szemfolyás, a szellemi lassúság, a száraz és durva, illetve a ritkás szőrzet. Az a kutya, amelyiknél bizonyított a betegség, egész életében gyógyszeres kezelésre szorul majd.

A fiatalkori szürkehályog nagyjából az alaszkai malamut 1-2 éves korában tűnhet fel először a gazdinak. A betegség nem okoz vakságot, ugyanakkor ezeket a példányokat már nem érdemes tovább tenyészteni.

A chondodyslasia, vagyis törpeség egy genetikai rendellenesség, aminek oka a növekedési hormon hiánya az agyalapi mirigyben. Az ilyen kutyáknak kisebbek a végtagjaik, foghiányosak, a szemük pedig kidülled. Amennyiben időben észreveszik a problémát, hormonkezeléssel némiképp lehet javítani a kutya állapotán. A rendellenesség kiszűrésére egyébként már létezik genetikai szűrővizsgálat is.

Az öröklött polineuropátia is egy olyan betegség, amire az alaszkai malamut hajlamos. Tünetei az instabil és nehézkes járás, ami a kutya körülbelül 1 éves korában érzékelhető először.

A hemeralopia, vagyis nappali vakság már az alaszkai malamut kiskutya 8 hetes korában is észrevehető, hiszen a kölyök sűrűn nekimegy ennek-annak, vagy gyakran megbotlik, de az is előfordulhat, hogy kerüli a napfényt. Ez a fajta bizonytalanság éjszakára megszűnik. A betegség olyan mértékben kezelhető, hogy a kutya megfelelő életminőséget tudjon élni. 

Alaszkai malamut vs husky

Bizony, sokan összekeverik ezt a két fajtatiszta ebet, hiszen első, vagy talán még második ránézésre is nagyon hasonlítanak egymásra. Van azonban néhány dolog, amit a szemfüles megfigyelő mégis észrevehet a küllembeli különbözőségeik terén.

Malamut vs Husky

Testfelépítésüket tekintve az alaszkai malamut bír masszívabb testtel, ennek megfelelően a csontozata is sokkal erősebb, mint a szibériai huskyé, aki mind magasságban, mind súlyban alatta marad alaszkai rokonának. 

A malamut kutya szeretetteljes tekintete lágyságot tükröz, míg a huskyé sokkal szúrósabb, ugyanakkor ő is igen barátságos és érdeklődő. Mindkét fajtának mandulavágású szemei vannak, ám a huskyé egy kissé ferdébb elhelyezkedésű, mint rokonáé. Színét tekintve a husky szeme lehet kék, barna, vagy felemás, míg a malamuté csak és kizárólag barna. A kék szem nála diszkvalifikációs hiba.

Az alaszkai malamut fülei közepes méretűek, a fejéhez képest mégis kicsinek számítanak. A csúcsán kissé lekerekített, háromszög alakú fülek a koponya külső, hátsó szélein, szélesen tűzötten helyezkednek el. A szibériai husky fülei szintén közepes méretűek és háromszög alakúak, csakhogy nála közel illesztettek, a fejen magasan tűzötten állnak. 

A malamut és a husky bundáját tekintve is van különbség a két eb között. Míg előbbi fedőszőre vastag és durva, addig a husky egyenes és finoman fekvő fedőszőre hosszú és puha. A két típusnál a színbeli különbség minimális.

Személyiségüket tekintve már nemcsak első ránézésre hasonló a két fajta, hiszen mindketten imádják a mozgást, a vadászösztönük igen fejlett, dominanciára hajlamosak és mindkét fajta példányai szenvednek az egyedülléttől. 

Kinek való az alaszkai malamut? 

Legfőként annak, aki munkája és családja mellett is tud elegendő időt szakítani arra, hogy sok-sok órányi minőségi időt töltsön ezzel a csodálatos négylábúval, ugyanakkor képes elfogadni a kutya független természetét és az ebből adódó, olykor “alkalmi süket” hozzáállását. Emellett képes tökéletes falkavezérként viselkedni, akit a kutya tisztelettel és szeretettel követhet. 

A malamut tartása során kiemelten fontos, hogy a gazdi minden nap vigye őt sétálni, futtatni, hétvégenként pedig minimum egy nagyobb túra is legyen a program része. 

Ha ezek a tulajdonságok illenek rád, akkor te és az alaszkai malamut olyan tökéletes párost fogtok alkotni, akik hosszú évekig aktív és boldog életet élhetnek majd együtt!

Túra a gazdival


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!