Levegő porlasztók

Meglehet, hogy nem is gondolnád, hogy az olyan akvarisztikai kiegészítőknek, mint amilyenek például a levegő porlasztók is, mennyire fontos szerepük van abban, hogy az akváriumod problémamentesen működhessen. Igaz ugyan, hogy például a belső akvárium szűrők egyes típusai – a levegőztető funkcióval is rendelkezők – révén is bevihető némi oxigén az akvárium vizébe, azonban ez édeskevés a nyári időszakban már egy átlagos betelepítettségű medence esetében is. Minél melegebb a víz, annál kevesebb benne az oldott oxigén mennyisége és a vízinövények (pl. hínárfélék) által termelt oxigén sem javít sokat a helyzeten. Természetesen arról sem szabad megfeledkezned, hogy éjjel a növények is oxigént vonnak ki a vízből, ami ha nem gondoskodsz a megfelelő szellőztetésről, súlyos oxigénhiányos állapotok kialakulásához vezethet, aminek előbb-utóbb a halaid egészsége látja kárát!

A levegő porlasztók a légpumpa által bevitt légköri levegőt rendkívül apró buborékok formájában juttatják be a medence vizébe, ami igen jó hatásfokkal tud feloldódni a vízben, így biztosítva az ideális oxigénszintet. A levegő porlasztók kismértékben áramoltatják is az akvárium vizét, de ami még fontosabb mozgatják a vízfelszínt, így könnyebben megy végbe a gázcsere. Annak idején csak 1-2 változatot lehetett beszerezni a díszállat kereskedésekben a porlasztó kövekből és az igazat megvallva ezek nem voltak valami jó minőségűek.

Szerencsére manapság már rendkívül széles a kínálat belőlük és a minőségükre se lehet egy rossz szót sem szólni. Kizárólag tőled, azaz pontosabban az ízlésedtől függ, hogy milyen modellt választasz. Vannak kifejezetten egyszerűek is, amelyeket egy sima tapadókorong segítségével rögzíthetsz az akvárium egyik üvegfalára, de igen mutatós, dekorációs tárgyakba beépített modellek, sőt még egészen rendhagyó kinézetűek is. Például krokodil, tarisznyarák, béka, búvár, T-rex koponya, kalóz koponya formájúak stb. Emellett speciális típusokat is beszerezhetsz, amelyek között még ledes izzókkal rendelkező, világítófunkciós változatok is találhatóak. Kiváló választás lehet az is, ha egy levegőporlasztó függöny mellett teszed le a voksod, ami az aljzaton hosszanti irányba elhelyezve igen hatékony oxigén ellátást biztosít, ráadásul rendkívül látványos az általa létrehozott felszálló légbuborék függöny.

Érdemes megfontolnod az alábbi tanácsokat is:

  • nyáron a légpumpát folyamatosan kell működtetned és éjjelre sem szabad lekapcsolnod;
  • a medence aljára helyezd el a levegő porlasztót, ugyanis minél nagyobb a felszálló buborék oszlop annál több oxigént tud felvenni az akváriumod vize;
  • csak olyan terméket vásárolj meg, amelyek nem tartalmaznak semmilyen toxikus hatású anyagot. Ha a webshopunkból vásárolsz, akkor nem kell emiatt aggódnod, mivel mi kizárólag csak bevizsgált, teljesen biztonságos termékeket forgalmazunk.
  • ha sok halat tartasz, akkor érdemes legalább két porlasztót használnod. Az egyiket az akvárium egyik végébe, a másikat a túloldalára helyezd el. 
  • a légpumpa védelmére – főleg, ha az a vízszint alatt van elhelyezve – nem árt, ha egy műanyag visszacsapó szelepet is beszerzel. Ez nem engedi, hogy az akvárium vize a légpumpába jusson, így elkerülhető a levegőztetőd meghibásodása.
Utoljára módosítva: 2024.02.13